Oppdragsgiver Bydel Grorud / Boligbygg Oslo KF
Samarbeidspartner Snøhetta
Prosjekttype Kulturhus / nærmiljøhus
År 2020-2024
Romsås senter ble oppført i 1972 som bydelssenter for Romsås. Til tross for høye fellesskapsambisjoner for senterområdet, har det ikke etablert seg som det samlingspunktet befolkningen i bydelen ønsker og trenger. Nye Romsås Kulturhus er en revitalisering av et eksisterende nærmiljøhus. Transformasjonen er et bylivsgrep som tar nærmiljøets behov på alvor, styrker Romsås senterområde og som tilpasser eksisterende bygningsmasse til nye behov.
Mer åpent og trygt
I en omfattende medvirkningsprosess initiert av Bydel Grorud, fikk man tidlig avdekket lokale initiativ, bekymringer og ønsker om en inkluderende møteplass sentralt på Romsås. Et sentralt funn var ønsker om trygghetstiltak på senterområdet. Det viktigste grepet for oppgradering av nærmiljøhuset ble derfor å åpne fasaden med et store glassfelt og et nytt og tydelig inngangsparti. Dette for å spre lys og for å synliggjøre aktiviteter inne i huset mot områdene rundt. Åpningen av fasadene har bidratt både til revitalisering av selve bygget og trygging av Ragnhild Trosteruds plass utenfor.
Et fleksibelt nabolagshus
Den nye planløsningen for Kulturhuset gir fleksibilitet, variasjon og rom for sambruk. Målet er et samskapende nabolagshus for frivillighet, beboere, kommunale tjenester og kultur. Den 430 kvadratmeter store møteplassen tilbyr en scene, storkjøkken, storsal, møterom, arbeidsfellesskap, tekjøkken og møteplassen «byrommet». Her kan det foregå parallelle aktiviteter til ulike tider gjennom døgnet og romløsningen åpner for tilfeldige møter. Fleksible romdelere gjør huset tilpasningsdyktig til arrangementer av ulik størrelse. Romsås har en tradisjon med dugnad og frivillig arbeid. Nabolagshuset hyller tradisjonen ved å være et beboerdrevet sted der lokalbefolkningen ble involvert fra start, og nå selv initierer og leder åpne aktiviteter som sjakklubb, dansekurs, barnedisco, kunstterapi og søndagskafé.
Tryggere senterområde
Et trygt og aktivt senterområde gjør Romsås til et mer attraktivt sted å leve. Kulturhusprosjektet ble muliggjort gjennom Groruddalssatsingen, og et tett samarbeid mellom Boligbygg, kommunens etater og ulike fag. Slik har bydelen fått mulighet til å skape en innovativ møteplass som befolkningen har behov for og etterspør. Tilsvarende samarbeid er nøkkelen til videre satsning på bærekraftig lokal byutvikling. Grunnet sitt særlige fokus på miljømessig- og sosial bærekraft har Romsås Kulturhus blitt en innovasjonspilot i FutureBuilt.